Thursday, July 2, 2009

menyempat gakk...

Dari last week sampailah jejari aku ni menaip kat blog.memacam keje yg aku kena buat. Bebudak JRV nyempat berkata .."Kami keje macam lembu cik.." Nasib baikla boss koorg tak dengor..(kalau dia baca blog ni amacam...?)
Citenya begini..
Tempat aku ni setakat ni dah jadi mcm tempat tumpuan umum. Baguih la gak sebab boleh mempopularkan Institusi ni yg nunnn...di Ulu Pauh. So, PTSS dipilih utk menjadi penganjur bersama Konvensyen Nasional Program Usahawan Muda Peringkat Kebangsaan kali ke 13. Bukan ada bentang2 kertas keje, tetapi bebudak sekolah dalam ting 4 dan 5 membentangkan Laporan Syarikat Sendirian Berhad yang di buka oleh pelajar di sekolah. Tercabar gak tengok team sekolah yg Modal Berbayar RM600++, boleh Untung Bersih..ulang suara..untung bersih sampai RM25K dalam setahun beroperasi. Hebat..memang hebat..Tapi ade satu yg tak hebat..sat gi aku cite..
Jadi jabatan aku diberikan skop keje untuk menjalankan Pertandingan Kuiz Keusahawanan. (walaupun nama kami tak de dalam buku program-"Aku bekerja..bukan kerna nama...Kerna sifat kasih..pada sesama insan..."). Gambar: Waktu raptai....tu semua pelakon je..

Aku ditugaskan buat soalan kuiz (tak banyak 10 je bro.....).Org lain kena gak, yg tak buat keje pun ada gak... Ditambah pulak dgn tugas2 teknikal (yg ni aku suka bab kenduri..bab kendara aku kureng sikit. Nasib baik ada anak buah 3/4 org). Wakil yg menang bebudak MRSM. Tahniah la kat koorg...

Dalam kesempatan tu ..aku nyempat jugak cilok gi tengok kete ADR yg dicat baru. Ini kalau jual balik boleh up berapa ribu? RM13K ok..?
dan gi Ekspo Pertanian Negeri Perlis. Teringat nak ke beli pokok2 buat bercucuk tanam...tak de yg berkenan. Yg berkenan tengok Duck,Mmbeeekkkk dan MMooo.... Punya la besaq...tah pe yg dia makan. Dan aku tak rasa daging lembu ni boleh didapati kat pasaran tempatan. Ialah Malaysia ni yg baguih2 semua di eksport..Harum manis..Gas Petrol...Buah Pisang..

Belah malam diseri dgn Majlis Penutup yg disempurnakan oleh Raja Muda Perlis. makan kira ok lah..sebab dok semeja semua geng-geng makan tak pandang kiri kanan nye..tapi baca Bismillah semua.(Abang Jak...ok) . Habis langsai tinggal pinggan. Ada selingan penyanyi Hazami (berderu bebudak sekolah ke stage), Penyanyi dan Tarian Siam (tak sesuai langsung...luruh songkok yg ada...) dan Kesenian Rakyat Perlis (apa tah namanya..).

Program ni aku gak terlibat dalam menyampaikan Tazkirah Subuh. Tu yg kata hebat tak hebatnya diorg ni,bila 8 org je yg turun untuk tazkirah subuh.Peserta 350 org) Ialah "Usahawan Muslim" tajuk tazkirah org yg mempunyai kekentalan, jati diri, disiplin dsbnya. Nak test kita ade ke tak..cuba mai sembahyang subuh selama sebulan non stop berjemaah... Kompem!!
Best presenter company pun tak de yg menerapkan Kaedah solat, doa dsbnya (nilai-nilai Insan Muslim) sebelum berniaga. Semua sibuk cite apa business, berapa untung. Berkat mau ada..syeikh..

Habis seperkara..lepas tu Pengarah nak lawat jabatan lak. Dan la siapkan Misi dan Visi Jabatan aku yg sebelum ni tak pernah wujud pun..buat dalam bentuk power point. kalau la lekat..sampai bila-bila jadi sejarah ooo...Gambar Anak panah:Tempat aku mainkan lagu "Timang Burung:"Bila Pengarah masuk..




Sok lak Datuk Ketua Pengarah nak melawat.

1 comment:

askrain78 said...

tak sabar tunggu kereta biru.... :)

pasal konvensyen aritu... sistem kita yang dah dikuasai nilai2 barat yang sentiasa mengasingkan hal dunia dan akhirat... sekular.... inilah punca utamanya.... padahal muamlat secara islam dah ada .... rasulullah sendiri sebagai contoh usahawan berjaya....