Thursday, May 15, 2014

Kampung Melayu Kuala Kangsar

Terletaknya bersebelahan Taman Jasa dan dibelakang Taman Damai Kuala Kangsar

Tanah ini diberi nama Kampung Melayu pada 2014


Monday, November 25, 2013

Trip To Hatyai and Songkhla

Lama tak menulis di Blog ini yang telah mencapai 17078 pageviews. Kalau la boleh jual barang tentu dah Breakeven

Sementara nak ke Putra Jaya bagi memohon kebenaran membuat kerja lapangan di politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia saya nukilan kan disini. Kedai Koperasi On Line di www.ptsscoop.com.my atau blogspot www.polycoop.blogspot.com

Percutian bersama keluarga ke Songkhla dan Hatyai, Thailand.
Taknikal part ialah buat Border pass RM10. Since dah lahir di Perak anak lahir di Perlis tiada masalah la nak buat border pass. Yang lahir di Sabah pun dah lebih 3 tahun menetap di Perlis. Tambaha pulak buat di Imigresen Kangar..Tak ramai orang.

Then sebab nak bawak masuk kereta maka kenala beli Insuran Siam. Dalam RM16 siap buat dekat Bukit Kayu Hitam (Kawasan Rehat)..


Penginapan- 3 hari 2 malam dengan 2 bilik-bila anak dah besar bro..(connecting room). Kami ambik hotel 3 bintang je tetapi tengah-tengah bandar HatYai. Grand Plaza Hotel ok la bagi org yg tak cerewet mcm aku ni. Bilik agak besar dan harga berpatutan...(bagi mereka yg berpendapatan sederhana..bukan yang menabung sejak kecik he..he..)


Alatan:


Dari 4 benda di atas (gambar). Satu benda habis bateri sebelum balik..nak charge pulak satu benda tu lak tertinggal..apakah benda itu?Pikirlah sendiri.(terima kasih kpd penaja GPS En Majdi-wpun ada kala ia sewel..2008 last update). Terutama bila konvoi 2 biji kete. DM59

First Day:Songkhla Aquarium. Since sampai2 hujan maka lawatan ke zoo ditunda ke keesokan hari. bayarannya agak mahal Dewasa 400baht seorang. Tapi alang-alang dah sampai.



Second Day: Songkhla Zoo - well not bad. Bayaran tak mahal..ingat2 lupa berapa..Tapi bendahari merangkap Isteri kata macam tu.





 Makan: Memang tak la murah banding ngan makan di Perlis. Habib Restauran ngan Restoran Kelantan di Hatyai kira tak la memukau sangat. (makan aku cerewet sedikit yg kedua..cerewet yang pertama ialah dot..dot..) Tapi makan di Danok itu yang paling ok.


 Third Day: Cable Car dan Ice Doom..no komen sebab TUTUP..ha..ha..
Shopping: Tak la mana murahnya..Kena tawar gila-gila. Sebab aku mencari benda yg unik..yg ada ditempat itu dan takda bole dicari di Pasar Nat Pauh aje.


Cite TV Siam: Kat hotel ada 53 channel. TV3 Malaysia pun ada. Tapi ini yg aku tengok..Bagi generasi sebaya aku tentu ingat pelakon dan cerita ini. Che teke?


Ini yang aku cerewet no 1:Kebanyakkan mangkuk tandas diorg macam ni.Tapi bersih


Aku sajikan Harimau Putih beraksi. Tak la mandom mcm kat Zoo Taiping dan Zoo Ayer Keroh.

video

Monday, November 11, 2013

Koperasi Online Store Politeknik

UTAUT Venkatesh 2003
Lama tak lama..dah lama dah tidak update blog ini. Disini saya nak terangkan mengenai kajian kes yang dilakukan oleh Koperasi Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin Berhad dalam menjayakan R&D nya bagi memahami dan menceburkan diri dalam perniagaan atas talian. (ini merupakan kajian Phd saya juga).
Alamat nya adalah

atau alamat Facebook Fan Page nya adalah 

Jika ia hanya melibatkan pengetahuan teknikal untuk membina sesuatu laman web. Ternyata ianya bukan susah. Dengan menghadiri kursus 2/3 hari dan menggunakan portal CMS ternyata ianya amat-amatlah mudah...yang lain serahkan kepada service provider hosting (seperti menyediakan payment gateway
Namun, kesukarannya adalah pada "PROSES"nya. Dari segi kelulusan lembaga pengarah, pembuatan kepurtusan, pembahagian tugas, komunikasi dsbnya.

Tapi cabaran yang paling besar adalah menjadikan laman web ini mencapai ROI nya. Sebabnya, jika perkara teknikal seperti yg saya maklumkan tadi, cukup sekadar menghadiri kursus 2/3 hari. Namun, jika ingin mencapai ROI banyak elemen yang perlu dipelajari dan tidak cukup sekadar menghadiri kursus-kursus pemasaran internet dsbnya.

  • Teorinya..kita mesti mempunyai PRODUK yang bagus.
  • Teorinya..kita mesti mempunyai HARGA yang kompetatif.
  • Teorinya..kita mesti mempunyai Teknik PEMASARAN yang bagus
  • Teorinya..terdapat hubungan yang signifikan diantara rekabentuk laman web dan niat untuk membeli...
  • Teorinya..terdapat hubungan yang signifikan diantara produk dan niat untuk membeli..


Itulah TEORI RESEARCH nya..

Bila ke APPLIED RESEARCH nya. Banyak persoalan yang masih tidak terjawab.

HOW?

Ia... HOW? Bagaimana...

  • BAGAIMANA yang dikatakan PRODUK yang bagus.. Bukan APA dikatakan PRODUK yang bagus.
  • BAGAIMANA yang dikatakan HARGA yang kompetatif... Bukan APA dikatakan HARGA yang kompetatif..
  • BAGAIMANA yang dikatakan Teknik PEMASARAN yang bagus.. Bukan APA dikatakan Teknik PEMASARAN yang bagus.
(Penulisan ini antara tujuannya untuk SOP (Search Engine Optimization)www.ptsscoop.com.my

Thursday, February 16, 2012

Behaviour on electronic word of mouth

Dalam ilmu penyelidikkan ada 2 bentuk penyelidikkan yang boleh dilakukan, iaitu kualitatif dan kuantitatif. Kaedah kualitatif selalunya melibatkan penggunaan statistikal dan soal selidik manakala kaedah kualitatif selalunya melibatkan temuduga. Bagi mendapatkan data, kedua- dua kaedah ini dilaksanakan mengikut objektif dan metodologi kajian masing-masing.

EWOM adalah merupakan satu elemen dalam FB yang memberikan kemudahan kepada sipengguna bagi memberikan komen, idea, cadangan dan sebagainya bagi 'post' yang dihantar oleh diri sendiri atau orang lain. Komen-komen tersebut mungkin berkenaan isu, produk, suasana, aktiviti dan sebagainya. Menjadi isu sekarang ini ialah bagi mana EWOM ni mempengaruhi sikap masyarakat IT dalam memberikan pendapat akan sesuatu isu. Kita dapat melihat komen- komen yang dihantar samaada negatif atau positif dan dapat melihat keberanian masyarakat menghantar komen negatif berbanding dengan member komen tersebut secara traditional ( di tempat awam ,peti cadangan dan sebagainya). Ini bertepatan dengan hasil kajian Moderic (2009) yg menyatakan luahan sikap di media IT lebih mempengaruhi dari luahan sikap melalui pengucan awam. Kemunculan medium seperti FB telah merubah landskap komunikasi antara manusia. Kajian mendapat sejumlah 5 hingga 6 jam masyarakat dunia menghabiskan masa dengan rangkaian sosial ini dan negara Asia adalah negara tertinggi menggunakanya.(.........)

Kajian ini ingin melapurkan bagaimana kaedah kualitatif ini digunapakai dalam melihat reaksi masyarakat terhadap sesuatu isu vendalisma yang ditonjolkan. Dua post dihantar ke FB menyatakan bahawa telah berlakunya vendalisma di sebuah cyber cafe ( gambarCCA) 13 Februari dan di kawasan jalan raya (gambarCCB) 18 Januari disebuah IPT. Manakala satu post dihantar menunjukkan keadaan peti talifon dalam keadaan yang baik ( gambar TEL 1) 18 januari. Kajian ini ingin melihat reaksi masyarakat pelajar terbabit dalam memberikan komen kenapa vendalisma berlaku terhadap post terbabit (EWOM). Iaitu sejauhmana keberanian mereka dalam memberikan komen, adakah komen tersebut berunsur positif atau negatif. Bagaimana mereka menilai isu sebenar, bagaimana sikap mereka terhadap isu terbabit.

CCA 11 like 51 komen pada 16 februari 2012


CCB 4 like pada 16 februari 2012
Tiada sebarang komen diterima dari tarikh post dihantar.

TEL 1 40 like 21 komen pada 16 februari
Repond pertama yang diterima ialah pada 18 januari yang menyatakan kerinduan dan sebagai tempat mencuci mata. Pengkaji telah meminta di muat naik gambar terkini keadaan telefon terbabit dan pada 26 Januari, ..... telah memuat naik gambar terkini. Pada 22 januari ada komen yang menyentuh vandalisma telah berlaku disini. Post yang sebelum itu hanya banyak menyatakan kerinduan dan nostalgia tempat terbabit bagi pelajar. Tiada sebarang komen selepas itu.

Saturday, February 4, 2012

How to configure your D Link Router

For those yang masih pakai modem TM ADSL mcm aku ni.. Ini kali kedua aku kena configure router rumah disebakan router yang lama dah kiok.. 5 tahun perkhidmatan.. memang berbaloi..


Dulu pakai D-link 524, sekarang aku beli yang baru D-link DIR 600 (loyal dgn D-Link aku ni).


1. Welll.. kena pi Tm Point gak jika tak sebab pasword streamyx aku dah lupa.. Username aku ingat lagi..


2. Log in masuk router no ip standard dia 192.168.0.1

3. Gi ke setup


4. Lepas tu isi la....pastikan pilih PP0E Connected > Dynamic PPoE


5. Selamat berjaya..



























Monday, January 23, 2012

Nasib baik aku bukan org ternama






Nasib baek le teman ni bukan org tername... kalau teman buat galeri.. ade ke gamoknye orang yg sanggup keluor duit deme tengok barang-barang yg teman pamer...ce mengkome cite... Make teman pamerkan kat sini.. tak usoh sekupang pun mengkome bayor..(kecuali bil internet mengkome leee..)










Hobi teman dulu mengumpul setem. Mana ada dah bebudak sekarng ngan hobi ni... Hobi budak skrg main game dalam Ipad. So ari tu teman menyelongkor lemari, mengaborkan kat anak-nak teman tentang hobi mengumpul setem. Ade paedahnye wehhh...






Haaa.. koorg tengok la koleksi setem teman sebahagian aje teman siorkan..agak2 gamoknya berape ribu kalau teman juei ni... Ate rupenye banyak beno..rete bende teman yang org tue teman simpan..tak di terebannye keluor..menyemok rumoh ajenye ye... Teman kumpui semenjak derjah 4 nye.. kami adik beradik ngumpulkannye.. Ate abang teman kate die tak de setem yang die beli.. semuanye die dapat dan tukor... Mandang teman percaye..Ate sekarang ni paling teman rase bernileinye..setem Sultan Kedah waktu jadi agong dulu... yg gambor setem kuning tu... ehhh.. berege rasenye kalau di juei... Itulah hobi teman mengaborkan kat anak-anak teman.. Kalo setakat Farm Village kat FB tu..takde mende regenyee...Lepas ngabih teman bercerite..deme pun balik sambung main Angry Bird...Hmmm...




















Wednesday, September 14, 2011

Masa berjalan begitu pantas

Boleh muat lagi sorang..Kalau dah besor nanti adakah kena beli MPV,SUV atau Lori..Begitulah pantasnya masa..

Dulu diorg ni kecik.. ikut je apa yg ayah suruh..La ni dah besar..Pandai mintak apa yg ayahnya tak suruh..Begitulah pantasnya masa..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Dah pertengahan syawal dah..Rasanya baru sekejap je menyambut 1 Syawal.. ataupun baru sekejap je meninggalkan Ramadhan.. Rutin harian aku pun dah berubah..Kalau dulu pepagi sibuk nak g keje..La ni pepagi sibuk tu dah tak de..Tapi aku masih tetap berpakaian keje utk ambik mood nak kena buat keje-keje membaca.



Anak-anak kecil pun dah membesar.. duit raya makin membesar himpunannya..


(ini gambor memenuhi jemputan berbuka pelajar)
Begitulah pantasnya masa


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++=

Ini gambor Pembentangan Colloquium PTSS aku ngan rakan-rakan..Tukang tangkap gambar tak de la gambarnya. Dah 2 kali dlm 2011 'mamat perut buncit' ni bentang kajian penyelidikan..Hari tu di Zon Utara PSP...Next time mungkin kebangsaan..lepas tu luar negara..huu..hu... Tapi ada kah patut kalau dikatakan ini Sumbangan Contribute wajaran 5% je dalam SKT... Mcm mana la nak jadi Uni Politeknik kalau mcm ni.. Patutnya ia dikira sebagai Penghasilan Kerja (Wajaran 50%) dalam SKT. Itu la koorg.. awal2 ni cepat-cepat la buat Penyelidikkan (yg mudah-mudah dulu) sebelum sifu-sifu Dr. balik mengaji sat g....huu..hu...

Hmm.. kekadang menunggu yg 48 nye research. takkan ceramah tu presentation.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

So.. isilah masa dgn bekalan utk dibawa ke hari akhirat.. Kalau org dulu-dulu ibadah nya banyak..Berwirid sampai dhuha..Kita, mana nak dan.. Nak pi keje,nak urus sekolah anak-anak. Jadi kita boleh jadikan keje itu Ibadah. Buat baik-baik, Ikhlas, Jujur, Amanah, Jaga kepentingan anak buah (yg dibenarkan laa..). Utk maklumat lanjut koorg leh baca Travelog Haji Karangan Muhd Kamil Ibrahim

Begitulah pantasnya masa..