Thursday, March 27, 2008

Asalkan diri sendiri senang

Pernahkah kita terfikir untuk menyenangkan rakan sekerja kita atau subodinate? Kalau bagi seorang ketua mahupun sebagai middle level atau lower level. Apa yang nak disenangkan, kalau kita dah segalanya ada.

1. Dekat tempat kita mungkin kita ada mesin fototat,walhal tempat rakan sekerja mungkin tak de ataupun drumnya dah habis. Ahh..asalkan tempat kita ada.
2. Dekat tempat kita mungkin kita ada mesin printer laser, walhal tempat rakan sekerja mungkin tak de ataupun tonernya dah habis. Ahh..asalkan tempat kita ada.
3. Dekat tempat kita mungkin kita ada talian telefon sendiri, walhal tempat rakan sekerja mungkin tak de ataupun kena share. Ahh..asalkan tempat kita ada.
4. Dekat tempat kita mungkin kita ada komputer sendiri, walhal tempat rakan sekerja mungkin tak de ataupun mungkin dah kena virus. Ahh..asalkan tempat kita ada.
5. Dekat tempat kita mungkin kita ada orang nak kita arah buat itu dan ini, walhal tempat rakan sekerja mungkin dia yang kena arah buat itu dan ini. Ahh..asalkan tempat kita ada.
6.Dekat tempat kita mungkin kita ada parking sendiri-sendiri, walhal tempat rakan sekerja mungkin kena berebut-berebut. Ahh..asalkan tempat kita ada.

Sampai bila KITA nak begini?
Tak ada kah rasa nak buat sesuatu bagi menyenangkan pulak rakan kita atau subordinate kita?

Sedar tak sedar sebenarnya tindakan kita masing - masing masih rasa
"kita senang sudah, orang lain lantak dialah.." walaupun mulut kita masih menafikannya.

Kekadang nak je rasa mungkin kini tiba masanya yang KITA-KITA ni nak kena ............ buat apa yek...Buat bodoh je lah....

No comments: