Friday, February 19, 2010

Menjalankan aktiviti cara aku

Baru-baru ni ada sorang staf jabatan tanya pasal aktiviti Jabatan. Macammana nak dapat dana kalau nak buat aktiviti pelajar. Bagi aku cara mudah kalau kita ajar kemahiran generik. Suruh je student buat. Mula mula:
(a) Meeting dgn student. Malam pun boleh..

(b) Lepas bagi tugas - siapkan tempat dsbnya. Student ni tenaga kuat nak angkat mengangkat...(c) Event berjalan - Seminar Pemantapan Aqidah Peringkat Negeri Perlis anjuran Jabatan Belia, ABIM dan PTSS. Muka terpancar kat layar putih dibelakang.
MC student, multimedia student buat..Banyak pengalama diorg dapat..baguig utk kemahiran generik.

p/s: satu je nak ingatkan staf..kalau kita keje jadi urusetia tempat ke, teks ucapan ke, multimedia ke,... maka tu kira sumbangan je. Kalau bentang kertas keje..tu kira masuk folio kriteria kecemerlangan. Lain ertinya ooo...Ada poli last-last minit buat pembentangan kertas keje..utk naik pangkat- kualiti pembentangan?...tak tau la....

3 comments:

Taher Kasa said...

Yang peliknya tugas pengajaran dan pembelajaran tidak termasuk dalam kretiria kecemerlangan langsung. Jangan lepas ni studen akan terbiar dah le, tak dipedulikan, sebab semua orang asyik mengejar sijil dsb..... Kera dihutan disusukan anak diriba mati kelaparan.

pkksabah said...

betul tu. Disebabkan mengejar nak buat penulisan, mengejar nak buat inovasi, mengejar nak buat kajian..mengejar nak bentang..maka student2 dalam kelas mungkin diabaikan. Yg d kira hanya berapa jam mengajar (16 jam tu)je. Kualiti pengajaran?
Sok2 kita masuk je kelas lecturer yg ngajar bagi budak straight A's..mantau diorg ngajor..ha..ha..Sebab yg tu bos tak pernah pun nak tanya banyak soalan berbanding yg bagi student fail walaupun sorang..kan..kan..

alladiin said...

seorg mekanik kereta yg kerja dia repair kereta setiap hari... jgn nilai dia terer ke tak dlm hal repair merepair kereta, tapi, klu dia pandai cat bengkel, sapu bengkel, letak bendera kat bengkel, kompom dia mekanik yang cemerlang walaupun kerja repair kereta dia hancur...

makin tinggi belajau, makin pelik daya pertimbangan.. entahlah Dan, aku makin pelik dgn situasi skrg ni...